torsdag 26. februar 2009
På gang.
mandag 16. februar 2009
Snøscooter
I går sa mamma følgende; "Te neste sesong tru æ vi må ha snøscooter"!
Før det første, det har nettopp kommet ATV til gården. Det var det vel bare jeg som ville ha egentlig, til å trene hunder. Men den er blitt brukt mye, til å spore opp og hanke inn kyr på rømmen, ta ned og sette opp gjerder og til å kjøre småturer som eller hadde blitt kjørt med traktor. Men scooter?! Mamma er jo den som går rydder løyper og går opp spor til treningsløyper på ski når det kommer store snøfall! Men for all del, mere trening fra hundegården (uten at det er bare brøyting) ønskes velkommen. Det er bare å bynne å skrive på en søknad om oppkjøring av treningsspor/hundeløype for hundekjørerne rundt Steinkjer. Gården og områdene ned mot fjorden er av de få områder som ikke er regulert som reinbeitedistrikt, så et spor her skulle være ganske så konfliktfritt. Her er folk vant til at det en hundeskjit i (ski)sporet, de sporene det er mulig å gå på ski etter pr i dag oppkjørt av hundespann.
Tar tid å venne seg på tanken om at Steinkjer kan være en bra plass å bo for en ivrig hundekjører. Akkurat nå er jeg umåtelig positiv : )
fredag 13. februar 2009
Uavkortet og for spesielt interesserte; Femundløpet 2009
Røros til Tufsingdalen
Alt er pakka og klart, mine ellers høylytte hunder er sjokkerte og stille når det er så mange andre hunder som bråker. Starta ca midt i gruppa og rekker å få med meg de første startende fra tribunen ved startseilet. Nervøs? Følte meg rolig i alle fall. Visste at jeg ville bli forbikjørt av mange på tur til Tufsingdalen. Tror jeg tok inn bare ett spann selv, og det var nok grønnladshunder tror jeg. Hundene jager ikke andre spann og jeg kjørte i rolig tempo hele veien. På det ellers så vindfulle sjekkpunkt Tufsingdalen, var det nesten ikke vind og hundene hvilte godt. Kjøreren også!
Tufsingdalen til Femundsvika
Kjører nok løp som om det er tur, tempo er fortsatt rolig. Jeg er litt opptatt av at alle hunder skal få gå seg varm i ett rolig tempo, og det holder vi til alle hunder er i siget. Ikke noe vind over fjellet og resten av turen ned er stor sett over islagte vann. Blir tatt igjen av minst ett spann på den første delen av etappen, men vel ned på isene tar jeg igjen noen spann selv. I vinter har vi trent litt på forbikjøring i den delen av treningssporet som er oppkjørt av tråkkemaskin, dvs forbikjørings lek med små spann uten at det andre spannet har bremsa ned. De likte det godt på trening, og det funka bra under hele løpet.
Under tidlig planlegging hadde jeg tenkt å stå 2 timer på Femundsvika, men jeg la om planene før løpet. Trenger vel egentlig ikke en kjøreplan for kjøring på mitt nivå, det er mer for at jeg skal slippe å spekulere på det når jeg står der. Da får også handlere en plan som er tenkt ut i en mer rasjonell sinnsstemning enn etter ei natt på sporet.
Femundsvika til Søvollen
Jeg hadde ikke kjørt denne delen av løypa før, men har hørt mye snakk om drøye stigninger opp mot fjellet og neste sjekkpunkt. Mye kjøring på ubrøyta skogsbilvei, og jevn stigning oppover mot fjellet. Venter på å se en vegg reise seg foran meg, men den berykta stigninga kommer liksom aldri. Trodde den skulle være på fjellet, men når jeg venta at den skulle komme var vi vel allerede ferdig med det meste av stigning. Tror ellers at bakker på løp fikk en ny dimensjon etter Amundsen forrige vinter (trodde jeg skulle komme til himmelen flere ganger under det løpet, når jeg så stikkene forsvinne opp i skydekket). For meg var den tyngste delen av etappen dem som sikker ellers er lettest, sleden trakk så mye til den ene siden. Jeg sto og hang på høyresiden av sleden for å holde den ca i sporet. Dette ble nok veldig tungt for den hunden som gikk bakerst på venstre side, Limbus. Han ble stiv under det partiet.
8 timers hvile på Søvollen. Hundene er veldig rolige på sjekkpunkt, lå ved siden av ett unghundspann og syns nesten mine egne var vel avslappa. Fikk en veterinær til å kjenne på Limbus, var vel aller mest ”fisking” etter en bekreftelse på at han burde få kjøre bil resten av turen. Skulle vært litt smart selv her, jeg kjenner jo hunden ganske godt. Limbus jobber veldig hardt og når han først er stiv eller har små problemer er det ikke noe han går av seg. Men tok han med ut. Til neste løp må jeg vel ha lært meg når hunder skal med videre og når de skal i bilen..
Søvollen til Tynset
Nok en etappe jeg ikke vet noe om. Og jeg var litt trøtt og det var natt, er ikke sikker på om jeg vet så mye om den etter å ha kjørt den..i alle fall ikke den delen som gikk på fjellet. Limbus går fint så lenge vi er i gang, men jeg bruker litt tid på å få han i gang etter snacke stopp. Vil at han skal ta det litt med ro, men han er ærligheten selv og trekker hard. Det går greit så lenge det ikke er nedoverbakker, men da jeg må stå å bremse ganske mye for å holde ned farten nedover bestemmer jeg meg for å legge han i sleden. Det virker som han syns at det er en ok løsning, men den gang ei. Han er ikke sliten (30 kg muskler) og jeg klarer ikke å holde han ned i sleden. Turen ned til Tynset preges heretter av bremsing, samtidlig som jeg må være veldig rolig på sleden og ikke si noe til noen av hundene. Limbus er intens og responderer voldsomt på den minste bevegelse og ikke minst om jeg snakker til han eller noen av de andre hundene.
Stopper på Tynset for å gi Limbus til Jenny, og pakker ned fór og snacking til neste sjekkpunkt. Hundene har nå gått en etappe på ca 8 mil og totalt ca 30 mil, men går lett ut fra Tynset uten å henge seg opp i halm og muligheten for en hvil. Tror nesten jeg var mest tiltrukket av halm og hvile.
Tynset til Tolga
På denne etappen kjenner vi oss hjemme. Dårlige spor og kjøring på dyrkamark. Vi kjører rett gjennom beite til en flokk med kjøttfe (eller det var mest NRF blandinger, men skal ikke henge meg opp i rasebeskrivelser på storfe). 3 mil kan være langt, men denne turen gikk kjempe greit. Så var det heller ikke 3 mil som løypebeskrivelsen sier, men knappe 2 mil. Det er folk rundt sporet og jeg får både Bamsemums og oppmuntrende meldinger om at det er ikke er langt igjen til Tolga.
Jeg klarer ikke helt å vurdere det selv, men får kommentarer på at hundene ser bra ut ved innkomsten. Det ser ut akkurat sånn som de har gjort resten av løpet. 6 timers obligatorisk hvile her. Mamba er litt øm i muskulaturen rundt ei skulder og får komme i bilen. Hun (100% innehund) hadde ikke vært utendørs så lenga siden Amundsen forrige vinter og ble veldig glad for å se bilen!
Tolga til Røros
Kjører ut fra Tolga kl 19.03. Flua blir nok glad over at det er mange folk som ser på, og snakker litt med publikum mens vi står å venter på å få kjøre. Jeg er enig i at hunder godt kan være stille når de står i lina, men det er ingenting som er bedre enn hunder som rykker og bråker litt før utkjøring på siste etappe! Det er oppoverbakker de første km av etappen, jeg er fortsatt redd for at hundene skal bli slitne og sparker og løper alle bakker. På toppen av de første stigningene må jeg ha 3 innpust av astmamedisin før jeg får mer effekt enn en søt smak av Ventolin i munnen. Hundene går bra og etter 2-3 begynner jeg å ta inn spann. Dette gjør meg selvfølgelig nervøs, igjen. Kjører jeg for fort? Holder de etappen ut? Det kan ikke være mange kjørere som er mer redd for god fart enn meg! Alle passeringer går fint, og vi drar raskt ifra de fleste vi passerer. Snakka med Jenny tidligere på etappen og hun sa at de hadde satt klokka på 05.00. Jeg hadde beregna å være inne rundt kl 03. Men tenker at det er vel ikke noe å snakke høyt om i tilfelle det ikke skulle gå så godt. I Grådalen og inn til mål kjører sammen med ett spann fra Frankmotunet. Da er det 3 hunder fra samme kull i følget. Jeg kjører med Karla og Davai, i det andre spannet går paringsvalpen som heter Togo. Når jeg kommer ned på Rambergsjøen klarer jeg ikke å holde meg lenger, ringer Jenny å sier at jeg nok er inne om ikke så alt for lenge. Da var vel klokka rundt 3 og de hadde tenkt å sove i to timer til! Arti! Spannet har fantastisk fin fart over Rambergsjøen og Mølmannsdalen, trodde aldri jeg skulle få kjøre denne siste delen av ett løp i så godt tempo. Passerer til og med to spann i frikjøringsdelen av siste etappe.
Når jeg står med spannet under målseilet er det helt rart at løpet er ferdig. Hundene får turens siste snacking, og legges seg i kassene sine i hundehengeren.
Var redd for, men innstilt på, at jeg kanskje måtte se hundene slitne. Det slapp jeg denne gangen, det var en glad gjeng som kom til Røros! Jeg er sikker litt vel defensiv, men akkurat det betyr mye mer enn hvilken plassering vi ender på. De er glade turhunder resten av året og jeg vil at de skal være det under løp også!
mandag 9. februar 2009
Tusen takk..
Jeg er stålende fornøyd med hundene og løpet :)
Nå er det øl og skrøner på hotell rommet til Team Susegg.
Inne på røros :-)
Gratulere te bloggeieren selv! Inn til én 27 plass,av ca 90 startende,og hennes beste resultat...,-sålangt :-) friske hunder og veldig fornøyd kjører! Har tatt inn 12 kjørere på siste etappe! God grunn til å være veldig fornøyd! Da gjenstår det bankett på tirsdag også er det bare å kjøre hjem med 3 kasser med snacking som ble til gode :-D HURRA
søndag 8. februar 2009
Siste stopp
På grunn av én en litt lettere sliten kjører har bloggen ikke blitt oppdatert siden jeg har brukt julie sin telefon og hun har ikke alltid vært like kontaktbar. Nå inntas maten før siste reis te røros. Limbus ble tatt ut på tynset,og Mamba gikk i bilen her på tolga. Mamba haltet helt til hun så bilen og det gikk oppfattet at hun var reddet fra løping på én stund. Humøret har gått litt opp og ned avhengig av matinntak og søvn den siste tiden. Engang i natt kom det fra henne i frustrasjon at det alltid gikk så helvettes sakte å kjøre hund! Hun tror også at alle offisielle tider er feil,-at hun kjører mye saktere og at ikke etapper er mye kortere enn det som står beskrevet.. Positiv til egen kjøring..? Njæ.. Ble overrasket når hun fikk vite at hun kom inn til tolga på 39 plass. Det e veldig bra :-)
lørdag 7. februar 2009
fredag 6. februar 2009
Klar til start:)
Det som ikke er med nå det blir ikke med.. Julie og andreas skal gå til hundene nå og jeg skal ordne det siste med camelbak og andre småting. Start om en drøy time,julie starter ut med ca 50 spann før seg,men med start nr 104. Som julie sier selv så kjennes det litt rart at hun skal ut å gjøre det samme som alle disse store mannfolkan som går rundt her! Det er mange storekarer,men vi får no se korr stor dæmm e natt te søndag :)
torsdag 5. februar 2009
tirsdag 3. februar 2009
Femundspannet 2009
Av 12 hunder i trening denne vinteren, er 9 aktuelle til Femundløpet. De øvrige er ikke aktuelle av følgende årsaker; MUDDA er tjuvpara (hun hadde eller vært sikker på spannet, får sjansen til å vise seg fram på Amundsenrace), KRASIN er ikke i form (skal til dyrlegen med han i dag, dårlig appetitt, sirkulasjon. Han skulle ha vært min 4 hannhund i spannet) og BORGA, hun er gammel nok i antall mnd men ikke spesielt voksen for alderen. Valget fra 9 hunder til 8 var ikke spesielt vanskelig, det var enten Mamba eller Katla. KATLA er en super morsom hund, ok leder og det eneste hun vil er å løpe. Men med sine 16 kg og sterke motforestillinger mot å galoppere, er det hun som må stå igjen hjemme.
Da er følgende hunder med;
4 jenter med hjerne
HUMLA (Dildo x Mårten) er hundegårdens dronning! Hun er min absolutt beste lederhund. Det er ikke sånn at hun er super kjapp på å ta retningskommando, setter ikke fart, men hun tar ansvar! Gikk hele Amundsenrace i led forrige vinter og de siste 20 milene alene fram.
KARLA (Atla x Mårten). Hun endrer personlighet med jevne mellomrom, men er alltid glad (og litt feit). Er veldig initiativrik som lederhund, dvs kommer best til nytte om vi kjører uspora, da hun desverre ikke forholder seg til oppkjørte spor. Hun klarer faktisk å stokke beina sine til en gallop og kan finne på å løpe i godt tempo over flere mil.
TASKA (Atla x Kommis) antar et denne dama produsert som følge av løpetid på Brennoddens spann under Finnmarksløpet. Lita dame med nykker. Syns aldri at hunden hun går ved siden av gjør noe riktig, kjefter på naboens manglende tempo når hun egentlig har mer enn nok med å henge med selv. Går bra fram så lenge hun ikke syns de i point går for sakte og trenger litt "pepping".
MAMBA ( Blackie x en eller anna Fjestad hund) er en diva! Og velkjent for alle som har vært på besøk hos oss. Og med oss mener jeg hos meg & Mamba, for hun er helt innehund. Måtte gi opp å ha henne i hundegård etter 2 års jobb med å prøve å få henne til å være stille. Som innehund derimot merkes hun knapt, om det ikke skjer katastrofale ting som at det ikke er plass til henne i sofaen eller at noen sitter i en stol hun har tenkt å sove i.
3 gutter og ei "guttejente"
FLUA (Dildo x Mårten) er fra samme kull som Humla. Som navnene antyder er det alltid vært en forskjell på aktivitetsnivået de to damene. Flua er en typisk spannhund, er der og gjør jobben. Klatrer ut (og inn) av hundegården, åpner dører og har en egen evne til å time dette med løpetid (hun er mor til Sodd og Mudda som følge av sine Houdini kvaliteter).
SODD (Iljits x Flua) typisk muskelmann. Kubbe forma, sterk og gansk så feig. Er i høyde en liten hannhund, men er i tillegg like bred som høy. Er ikke helt trygg på de andre hannhundene og henger i beina på meg når de er løse i hundegården. Mulig det er typisk for muskelmenn; Sodd skjønner ikke helt det med løpetid, men syns de som overhode ikke løper og er små sinte er de mest attraktive.
LIMBUS (Bowie x Fanny) stor, sterk og (kanskje litt vel) hardtarbeidende. Han trekker det han klarer uansett gangfart eller gallop. Håper han går for en litt mer moderat taktikk under løpet, bortsett fra i bakkene så klart! Limbus får ta mye av ansvaret for mitt dårlige sparkebein, han gjør jobben under all trening.
DAVAI (Atla x Mårten) er helbror til Karla. Helt passe stor hannhund, løper lett (om enn litt merkelig). Han har gått Femundløpet for Ellen Nystedt (vart bortlånt i 2007 sesongen) og Amundsen med meg forrige vinter. Ukompisert spannhund, som kan gå i led.